Kweken
van nieuwe aardappelrassen
Wij proberen twee geschikte ouders te kruisen; dit gebeurt door middel
van het stuifmeel van de bloem van het ene ras over te brengen naar de
stamper van de ander. Hieruit wordt een bes gevormd, waarin zaadjes
zitten. De zaden worden het jaar erna gezaaid en later verspeend. Onder
dit plantje groeit een nieuw aardappeltje; “kloon” genoemd:
Een
nieuw ras is geboren.
Na vermeerdering worden de knollen geselecteerd op mooie vorm,
uitstraling, oogdiepte, ziekteresistentie, kleur, en opbrengst. Niet goed genoeg
----------→ afgekeurd; zodoende wordt er ± 90% afgevoerd.
‘s Winters worden de overgebleven
aardappelen gekookt en gefrituurd voor het juiste doel; daarbij wordt
bepaald, welke geschikt zijn voor de tafelaardappel of frites.
Alle veelbelovende nummers worden ook beproefd op een
particulier proefveld vlakbij Maagdenburg in Duitsland.
|
|